Maarn, december 2019                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Vrienden van Maladah,

De donkere dagen zijn weer begonnen en kerst en oud en nieuw staan weer voor de deur. Dat is altijd een reden om even om te kijken maar ook om vooruit te kijken. Het afgelopen jaar heeft ons veel gebracht, de leerlingen hebben bij de landelijke examentoetsen enorm goed gepresteerd. Daarom alle complimenten aan de staf, we zijn hen dankbaar dat de school door hen op een hoog niveau staat. Het is ook te merken aan het aantal leerlingen, maar liefst 1392 op dit moment verdeelt over kleuterschool, basisschool voortgezet en hoge school. Men komt blijkbaar heel graag naar de Maladah School. Wij zijn dan ook blij en trots op deze resultaten.

Er is dit jaar weer veel gerealiseerd o.a. een plaats waar de kleuters en de groepen één en twee van de basisschool hun lunch heerlijk in de schaduw kunnen nuttigen en ze niet zoals voorheen in de felle zon moesten zitten. De keuken is ook onderhanden genomen de schoorsteen is vernieuwd er is nu een dubbele schoorsteen met twee kookplaatsen waardoor het voor de “kook” dames makkelijker werken is en de zware ketels beter te hanteren zijn. Dit is een enorme verbetering en zal zeker rug klachten voorkomen.                                                                                                                                         

Zowel op de basisschool als op de Junior en Senior school(voortgezet onderwijs) is er in de meeste lokalen nu elektrische verlichting aangebracht, zodoende kunnen de lokalen indien nodig ook `s avonds worden gebruikt. Doordat het echt aarde donker kan worden hebben we bij verschillende gebouwen aan de buitengevels verlichting aangebracht waardoor het een stuk veiliger is. Deze verlichting werkt op beweging sensoren.  De nieuwe lokalen van de highschool zijn nu allemaal voorzien van ventilatoren. Met name in de middag werd het in de lokalen dusdanig warm dat het ten koste ging van de concentratie, dat is natuurlijk niet erg bevorderlijk en ook bepaald niet prettig.     We gaan er vanuit dat deze maatregelen voldoende zijn en dit probleem nu voorgoed is verholpen.  

De sport gelegenheid is ook aanzienlijk uitgebreid. Er is inmiddels een extra volleybal- en voetbal veld gerealiseerd waardoor het voortgezet onderwijs over eigen velden kan beschikken.  Voor het scheikunde lokaal hebben we diverse instrumenten aan kunnen schaffen waardoor de leerlingen de meeste proeven die noodzakelijk zijn voor het eind examen, kunnen uitvoeren. Dit had prioriteit aangezien de eerste studenten van onze school in 2020 examen moeten doen. De verdere uitbreiding kan geleidelijk aan, de instrumenten zijn over het algemeen nogal prijzig dus we schaffen steeds het meest noodzakelijke aan.  De leerlingen die in 2020 eind examen doen is de groep waarvan verre weg de meesten vanaf de kleuterschool tot en met de highschool het onderwijs op de Maladah school hebben doorlopen. Het zal dan ook zeker een bijzondere mijlpaal worden waarop u en wij bijzonder trots kunnen zijn want dit is het waarom we dit met z`n allen doen. We hopen voor alle studenten dat er een goed resultaat behaald wordt.

Helaas ook nog een verdrietig bericht, een leerling, is aan malaria overleden, medicatie mocht niet meer baten. Ons medeleven gaat uit naar haar ouders. Gelukkig ook nog een mooi bericht, Mariatou de leerling die afgelopen jaar aan haar been is geopereerd is sinds september weer op school.

 Namens het bestuur van Stichting Maladah Gambia, wens ik u en uw dierbaren goede feestdagen en een goed en gezond 2020 toe.

Met vriendelijke groet,

Henk Alberts, voorzitter.